Myndighetene har bestemt at fra 1. januar 2023 må alle elsparkesykler og små elektriske kjøretøyforsikres med en egen ansvarsforsikring. Høgreina borettslag sitt forsikringsselskap ber oss om å informere beboerne om de nye reglene.

Dette er de nye reglene for forsikring av elsparkesykkel:

  • Omklassifisering fra sykkel til motorvogn
  • Hjelmkrav for barn under 15 år
  • 12 års aldersgrense
  • 0,2 % i promillegrense
  • Tap av førerrett ved promillekjøring
  • Fastsatt særlige trafikkregler og skiltregler
  • Krav om trafikkforsikring

Ved at elsparkesykler nå klassifiseres som liten elektrisk motorvogn går man fra "vanlig" ansvarsskade til bilansvar. Dette innebærer at du som fører av en elsparkesykkel har et større ansvar nå dersom skaden inntreffer og de er andre involverte i uhellet. Spesielt dersom den andre part blir skadelidende.

Hva er liten elektrisk motorvogn?

Liten elektrisk motorvogn betegnes som elektrisk drevet motorvogn for én person, som har en maksimal konstruktiv hastighet på 20 km/t, veier maksimalt 70 kg inklusive batteri og ikke er bredere enn 85 cm eller lengre enn 120 cm. Motorvogn uten selvbalanserende teknologi tillates ikke å ha sitteinnretning.

Liten elektrisk motorvogn omfatter mer enn elsparkesykler, det omfatter også eksempelvis  hoverboard, airwheel, elektrisk rullebrett, og Segway m.m.

Forskriftskrav og registreringsplikt

Alle elsparkesykler som skal forsikres må oppfylle de krav som er nevnt over, og de må være lovlige. Dette innebærer krav til tiltrekkelig og riktig merking av elsparkesyklene.

En av de viktigste forskriftene er at elsparkesykkelen ikke skal kunne oppnå en hastighet på 20 km/t. Denne fartssperren skal være satt av produsenten og det vil innebære avkortning i forsikring dersom man ved undersøkelser etter en ulykke finner at elsparkesykkelen var modifisert for større hastighet.

Ikke lad på natten!

Brannvernforeningen, If og direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har klare råd for å unngå at elsparkesykkelen og elsykkelen din blir totalt utbrent.

  1. Lad i rom med røykvarsler
  2. Lad når du er våken og til stede
  3. Les og følg produsentens bruksanvisning
  4. Bruk helst original lader
  5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
  6. Ikke lad i senga
  7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
  8. Bytt ut skadet utstyr
  9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt.
  10. Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110