Ladeplasser Høgreina borettslag                                                                              8. juni 2020

Regjeringen har fremmet et lovforslag for Stortinget som gir rett for den enkelte andelseier til å lade sin elbil på sin parkeringsplass i borettslaget. Lovforslaget forventes til endelig behandling i Stortinget i den nærmeste fremtid. Forslaget innebærer en plikt for borettslaget å etablere infrastruktur for elbil/hybrid - lading i borettslag. Dette er identiske regler med det som trådte i kraft for sameier fra 1.januar 2019.

Vi på Høgreina var tidlig ute med å opprette egne og da godkjente Schuko kontakter som man kunne lade på. Vi startet for syv år siden og har i dag 28 godkjente kontakter på 10 ampere. Styret bestemte i 2019 at man ikke skulle bygge ut dette videre, da kostnadene var store og fremtidige regler i forbindelse med Schuko kontakter var noe uklare. Schuko kontakter blir nå beskrevet som nødlading hos de fleste leverandører av ladbare biler.

Side høsten 2019 har styret vurdert flere løsninger, vært på befaringer til andre borettslag/ sameier og innhentet tilbud fra ulike leverandører. To spørsmål har vært sentrale under hele denne prosessen.

Hvor stor er investeringen, og hvor mye administrasjon blir det for oss?

De tekniske løsningene begynner å bli svært gode, men felles for disse tilbudene er at de ville være svært kostbare for vårt borettslag. Infrastrukturetablering i tilbudene har hatt en gjennomsnittspris på rundt kr.10.000- for hver p-plass + ladebokser fra 18.000.- kr og oppover (som da er inngangsbilletten for hver enkelt beboer). Det har også vært noe forskjell på hvor mye strøm som tilbys. Dette er svært mye penger for borettslaget og fellesskapet. Investeringen i egen regi vil medføre årlige administrasjonsutgifter i tillegg til vedlikehold av anlegget.

Derfor ønsker ikke styret å bruke fellesskapets penger til dette.

Styret har på denne bakgrunn inngått avtale med Ohmia Charging om utplassering av ladestasjoner i hele parkeringshuset, på begge ytterkantene på taket og i småhusgarasjene. Det vil også bli satt opp noen plasser på gjesteparkeringa. Dette betyr at man kan lade sikkert, lovlig og rettferdig på den parkeringsplassen man har.   

Ohmia er heleid av TrønderEnergi AS, og har selv utviklet ladeløsningen de selger til boligselskapene. De er etablert i mange borettslag og sameier i vårt nærområde. Ohmia Charging tar ansvar for prosjektering, installasjon, administrasjon og drift av ladeanlegget. Ohmia oppretter kundeforholdet direkte med beboere som ønsker ladetjenesten, og tar ansvar for etablering, fakturering og service. Ohmia er også en samarbeidsparter med TOBB. https://tobb.no/itobb/lade-avtale

Det vil komme fortløpende informasjon med priser m.m. i løpet av få dager.

Hilsen

Styret